
Η τεχνική επαγγελματική κατάρτιση των κρεοπωλών θεσμοθετήθηκε από την ελληνική πολιτεία ακολουθώντας την σχετική κοινοτική οδηγία ήδη από το 1988, ως αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος του κρεοπώλη και με στόχο την πιστοποίηση της επάρκειας των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτείται να διαθέτουν οι επαγγελματίες ώστε να ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Από το 2008 και μετά στις δημόσιες Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος ήρθαν να προστεθούν οι ιδιωτικές σχολές, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας νέας εικόνας για το επάγγελμα του κρεοπώλη και του καταστήματος του κρεοπωλείου γενικότερα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχομένων από αυτήν προϊόντων και υπηρεσιών, η εκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company.
Έτσι, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης SxoliKreatos.gr | ΜΠΑΤΣΟΛΑΚΗΣ, το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε η Βασική Σχολή Κρεοπωλών αποκλειστικά για τους εργαζόμενους, στο Πάρκο Παραγωγής της εταιρείας στο Λαμπρινό της Ξάνθης.
Το πρόγραμμα σπουδών κάλυψε θεωρητική, πρακτική κατάρτιση και γραπτές εξετάσεις στις θεματικές ενότητες:
- Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
- Βασικές έννοιες ανατομίας – Ορισμοί
- Εισαγωγή στην ιστολογία
- Οργανικές θρεπτικές ουσίες
- Θρεπτική αξία του κρέατος
- Μεταφορά ζώντων ζώων και κρεάτων
- Παθολογία των σφαγίων ζώων
- Προβλήματα σφαγής
- Βιοχημικές μεταβολές του κρέατος
- Ωρίμανση του κρέατος
- Θηράματα
- Παράγοντες αλλοίωσης του κρέατος
- Ζωοανθρωπονόσοι – Τροφοδηλητηριάσεις
- Παρασκευάσματα Κρέατος
- ΕΚ 852/2004 – Αρχές HACCP
- Προβλήματα από την χρήση διαφόρων ουσιών
- Συντήρηση ζωικών τροφίμων
- Τεμαχισμός σφαγίων βοοειδών – ΠΔ 186/81
- Υγιεινή τροφίμων
Την Βασική Σχολή Κρεοπωλών παρακολούθησαν και αποφοίτησαν με επιτυχία οι δεκατέσσερις εργαζόμενοι στην εταιρεία:
Στο Κρεοπωλείο
- Μπινγκιούλ Τζελέπ
- Νουμάν Μεχμέτ Αλή
- Νουράν Οτουζμπίρ
- Εμπιέ Μολλά
- Σιμπέλ Καραχουσείν
Στην Παραγωγή
- Αλέκα Αθανασιάδου
- Τζεβίτ Μπατζάκ
- Χουσείν Αχμετσίκ
- Ισμέτ Χασανκήλ
- Αντέμ Χασανκήλ
- Ριτβάν Χάητας
Σε Άλλα Τμήματα
- Νένα Ζαπουνίδου | Τμήμα Πωλήσεων
- Ζαφειρούλα Βρεττού | Τμήμα Marketing
- Νανά Ζυγούρα | Σύμβουλος Marketing
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτές μας Γιώργο Μπατσολάκη και Γιώργο Στεργίου, τον κτηνίατρο Νικόλαο Φωτεινιά και τον κρεοπώλη-κρεοτέχνη και μέλος της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών Γιώργο Μαντζούκη για το ταξίδι γνώσης που μοιράστηκαν μαζί μας!
Υ.Γ. Η απονομή των βεβαιώσεων επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο κρεοπωλείο στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης, στο πλαίσιο του στενού λειτουργικού και συναισθηματικού δεσμού της εταιρείας με την Αγορά, από όταν το 1939 εγκαταστάθηκε εδώ το πρώτο οικογενειακό κρεοπωλείο.
Περισσότερες πληροφορίες για την SxoliKreatos.gr, εδώ.



























