Νέο προϊόν: Βιολογικό κρέας ελληνικής βραχυκερατικής φυλής βοοειδών

Το δίκτυο των παραγωγών

Το νέο προϊόν είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και στοχευμένης συνεργασίας της εταιρείας με επιλεγμένους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης. Οι παραγωγοί είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί εκτροφείς ζώων της ελληνικής βραχυκερατικής φυλής, σύμφωνα με το μητρώο που διατηρεί το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Δράμας.

Η βραχυκερατική φυλή
  • είναι επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική φυλή βοοειδών και απειλείται με εξαφάνιση
  • ζει στις περιοχές της Θράκης, της Ανατολικής & Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας
  • είναι φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης
  • είναι μικρόσωμη με αργό ρυθμό ανάπτυξης
  • είναι ελευθέρας βοσκής, αξιοποιεί την βιοποικιλότητα της περιοχής και είναι άριστα προσαρμοσμένη στο δύσβατο ελληνικό ορεινό περιβάλλον.

Το κρέας της βραχυκερατικής φυλής
  • η απόδοση της φυλής σε κρέας είναι συγκριτικά χαμηλή
  • το κρέας διαθέτει σχετικά χαμηλό ποσοστό λίπους με ενδιαφέροντα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα αυθεντικού κρέατος, όπως παλιά
  • είναι ιδανικό κυρίως για μαγειρευτά πιάτα στο σπίτι και στην μαζική εστίαση, καθώς και για την παρασκευή ποικίλων αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.

Από την ιδέα στο πιάτο

Έναυσμα για την επιχειρηματική αξιοποίηση των αυτόχθονων φυλών αποτέλεσε για την εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company η συμμετοχή της το 2019 στην δράση «Τοπική παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος από ελληνικές αυτόχθονες φυλές».

Στόχος της δράσης ήταν η υποστήριξη του κλάδου της εκτατικής βοοτροφίας, παρέχοντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο αξιοποίησης του κρέατος που παράγεται από ελληνικές και αυτόχθονες φυλές βοοειδών και πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το οποίο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής καινοτομίας και έχοντας ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς έργα ενσωμάτωσης υψηλής τεχνολογίας στην καθημερινή ρουτίνα των αγροτών, το SPMO στοχεύει τώρα να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, εστιάζοντας κυρίως στους παραγωγούς. 

Η δράση ήταν ενταγμένη στο Πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά (σήμερα Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά), το οποίο υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Σήμερα

Αποτέλεσμα της συμμετοχής της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company στην δράση είναι η δημιουργία και ανάπτυξη του δικτύου των συνεργαζόμενων παραγωγών, το λανσάρισμα του νωπού κρέατος της βραχυκερατικής φυλής στο εταιρικό κρεοπωλείο της στην Ξάνθη, η διάθεση του κρέατος στο δίκτυο των συνεργαζόμενων κρεοπωλείων και χώρων μαζικής εστίασης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ενώ μετά την πρόσφατη πιστοποίηση από την Bio Hellas, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά νωπό βιολογικό κρέας, τα τεμαχισμένα και συσκευασμένα κομμάτια:

  • βόεια σπάλα
  • βόειο μπούτι
  • βόειο λαιμό

Περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό Γεωργία Νέα Γενιά, εδώ και για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εδώ.

1 Response

Διατηρήστε την επικοινωνία μαζί μας

Εγγραφείτε στην λίστα των αποδεκτών του newsletter της εταιρείας για να μαθαίνετε άμεσα και χωρίς καμία δέσμευση όλα τα νέα της.

In
Εξποτρόφ 2024
6 Φεβρουαρίου, 2024no comments
In
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο Πάρκο Παραγωγής
25 Ιανουαρίου, 2024no comments
In
Το Δ.ΙΕΚ Ξάνθης στο Πάρκο Παραγωγής
19 Ιανουαρίου, 2024no comments
In
Θερμές ευχαριστίες στην ΟΚΑΞ & στο ΕΚΑΒ
18 Δεκεμβρίου, 2023no comments
In
Do I.T. Inspiration Forum
30 Νοεμβρίου, 2023no comments