Το σπετσοφάι είναι ένας διάσημος και πολύ αγαπητός Πηλιορείτικος μεζές. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με χωριάτικα λουκάνικα ανάμικτου κρέατος (βοδινό, χοιρινό, πρόβειο). Στην δική μας συνταγή προτείνεται με βοδινό πέταλο λουκάνικο Ξάνθης και εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβειο λουκάνικο ή το χωριάτικο χοιρινό λουκάνικο πλεξούδα της εταιρείας.
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 συσκευασία πέταλο λουκάνικο Ξάνθης (280 γ. περίπου)
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, μικρές, χοντροκομμένες
- 2 πράσινες πιπεριές κέρατο, μικρές χοντροκομμένες
- 2 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το ελαιόλαδο με τις πιπεριές και το λουκάνικο μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνετε στο τηγάνι την ψιλοκομμένη ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν όλα τα υλικά μαζί μέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά, εκτός από το ελαιόλαδο. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Συνοδέψτε με με φρέσκο ψωμί.
Στο ποτήρι: το σπετσοφάι είναι ο ιδανικός μεζές για να συνοδεύσετε το τσίπουρο και τα αποστάγματα.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο τεύχος Fresh Summer Stories 2023, του περιοδικού Fresh Magazine. Διαβάστε όλο το τεύχος, εδώ.