Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις 2017

Το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις απονεμήθηκε το 2017 στην εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company, στην κατηγορία Βραβεία Επιχειρήσεων-Υποστήριξη Επιστημονικού Έργου, για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης ζωικών υπολειμμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης έδωσε η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή εκ του μηδενός και η λειτουργία πιλοτικής εγκατάστασης συνδεδεμένης με τη μονάδα rendering της εταιρείας. Στην πιλοτική εγκατάσταση, με την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας, από την επεξεργασία των υπολειμμάτων παράγεται βιοαέριο με δυνατότητα μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια, ικανή να υπερκαλύψει τις ανάγκες της εταιρείας.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, από το 2010 μέχρι και σήμερα, συνεργάζονται αρμονικά περισσότερα από 30 άτομα: τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης έχει προσφέρει ποικίλα οφέλη τόσο στο περιβάλλον και στην εταιρεία, όσο και στην εκπαιδευτική, επιστημονική και τοπική επιχειρηματική κοινότητα μια και ανοίγει νέους δρόμους έρευνας, καινοτόμων εφαρμογών και επιχειρηματικών ευκαιριών συν-αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων.

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις απονέμει από το 2005 η ελληνική, περιβαλλοντική, μη κυβερνητική πρωτοβουλία Ecocity και επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των φορέων της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και των μέσων ενημέρωσης.

Η καθιέρωση των βραβείων ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της κοινωνικής συμμετοχής και προσφοράς στο περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας. 

Με το θεσμό των βραβείων Οικόπολις επιδιώκεται η δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει τη γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, των ενώσεων και των φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως βραβεία Οικόπολις έχουν απονεμηθεί σε επιχειρήσεις και οργανισμούς της Θράκης, από την έναρξη του θεσμού το 2005 μέχρι και σήμερα, στην εταιρεία Sunlight Recycling AE και στον Δήμο Ορεστιάδας το 2015, στην εταιρεία Coco Mat το 2013 και στην Χαρτοποιία Κομοτηνής το 2012, ενώ είναι η πρώτη φορά που βραβείο Οικόπολις απονεμήθηκε σε παραγωγική εταιρεία από τον κλάδο του κρέατος, καθώς και η πρώτη φορά σε έργο που υλοποιείται με τη συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρωτοβουλία Ecocity, εδώ και τα Βραβεία Οικόπολις, εδώ.

Διατηρήστε την επικοινωνία μαζί μας

Εγγραφείτε στην λίστα των αποδεκτών του newsletter της εταιρείας για να μαθαίνετε άμεσα και χωρίς καμία δέσμευση όλα τα νέα της.

In
Open Farm Day 2024
2 Ιουνίου, 2024no comments
In
Η 16η Ολομέλεια της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ στην Πάτρα
1 Ιουνίου, 2024no comments
In
Αλλαντικά καθαρής ετικέτας
14 Μαΐου, 20241 comment
In
Umami Festival Thrace 2024
13 Μαΐου, 2024no comments
In
Το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης στο Πάρκο Παραγωγής
18 Απριλίου, 2024no comments