
Το όνομα καβουρμάς προέρχεται από την τουρκική λέξη qawirma, που σημαίνει καβουρντισμένο-σοταρισμένο και με την οποία περιγράφεται η παραδοσιακή τεχνική συντήρησης του κρέατος. Στο παρελθόν ο καβουρμάς συσκευαζόταν σε μεγάλα δοχεία και καλυπτόταν με λίπος ώστε να μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου, ενώ σήμερα συσκευάζεται σε ειδικό για τρόφιμα, τεχνητό μη βρώσιμο περίβλημα. Ως έδεσμα είναι διαδεδομένος και πολύ αγαπητός στην Θράκη και την Μακεδονία και παρασκευάζεται σε διάφορες παραλλαγές: από σκέτο βοδινό ή χοιρινό ή βουβαλίσιο κρέας ή και μείξεις τους, απλός, με πράσο ή πικάντικος.
Η συνταγή του καβουρμά της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company ήρθε στην Ξάνθη μαζί με την οικογένεια από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας το 1925 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε μόνο για την παρασκευή του καβουρμά στο σπίτι.
Την δεκαετία του 1960 η οικογένεια άρχισε να παρασκευάζει καβουρμά για πώληση χύμα στο κρεοπωλείο της εταιρείας, στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης, ενώ από το 1997 παρασκευάζεται στο σύγχρονο εργαστήριο αλλαντοποιίας της εταιρείας, στο Λαμπρινό της Ξάνθης.
Το 2017 η εταιρεία συμμετείχε στο εγχείρημα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης και σε συνεργασία με τρεις παραγωγικές εταιρείες της Θράκης παρασκεύασαν τον μεγαλύτερο θρακιώτικο καβουρμά στον κόσμο, επιτυγχάνοντας την καταγραφή του στα Guinness Word Records.
Ο θρακιώτικος καβουρμάς της εταιρείας Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company παρασκευάζεται από κομμάτια 100% ελληνικού βοδινού κρέατος καβουρντισμένα και σιγομαγειρεμένα στο λίπος τους, με αλάτι και πιπέρι. Είναι πολυβραβευμένο προϊόν καθαρής ετικέτας, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα και φέρει το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
Στην αγορά είναι διαθέσιμος συσκευασμένος σε φέτες για οικιακή κατανάλωση και σε μπαστούνι για επαγγελματική χρήση. Καταναλώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σκέτος ως μεζές που συνοδεύει απολαυστικά το τσίπουρο και το κρασί ή ζεστός σε πιάτα με αβγά, σε ραγού λαχανικών, σε σάλτσες για ζυμαρικά και πολλές άλλες παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.
Περισσότερες πληροφορίες για τον θρακιώτικο καβουρμά της εταιρείας, εδώ.