1925-2025: 100 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ήταν το 1925 όταν ο παππούς Απόστολος Παπαδόπουλος και η οικογένειά του,  πρόσφυγες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, έρχονται στην Ξάνθη και ανοίγουν το πρώτο τους κρεοπωλείο.

Η δεύτερη γενιά ιδιοκτητών, τα έξι παιδιά του παππού Απόστολου και της γιαγιάς Δέσποινας, συνεχίζουν και επεκτείνουν το οικογενειακό κρεοπωλείο και το 1939 το μετεγκαθιστούν στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης.

Σήμερα, η τρίτη γενιά ιδιοκτητών συνεχίζει να εξελίσσει την οικογενειακή επιχείρηση σε μια σύγχρονη και κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία, από τις λίγες στον κλάδο της στον ελληνικό χώρο με αυτό το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας.

Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company: μία κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία.

Στο ιδιόκτητο Πάρκο Παραγωγής έκτασης 55.000 τμ., στο Λαμπρινό της Ξάνθης, λειτουργούν οι επιχειρησιακές μονάδες:

  • Μονάδα εκτροφής βοοειδών και αιγοπροβάτων
  • Σφαγείο. Με δύο γραμμές παραγωγής, εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε έναν σημαντικό αριθμό τοπικών κτηνοτρόφων
  • Εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος. Εδώ πραγματοποιείται η κοπή, η αποστέωση και η μεριδοποίηση όλου του κρέατος που θα φτάσει νωπό ή κατεψυγμένο στους πελάτες χονδρικής, στους χώρους εστίασης και φιλοξενίας και στους τελικούς καταναλωτές
  • Αλλαντοποιείο, όπου με γνώση και μεράκι παρασκευάζεται μια μεγάλη γκάμα αλλαντικών, παραδοσιακών, καπνιστών και προϊόντων καθαρής ετικέτας, για οικιακή κατανάλωση ή επαγγελματική χρήση
  • Μονάδα Rendering, παροχής υπηρεσιών και επεξεργασίας υποπροϊόντων, με δύο γραμμές παραγωγής, μία για καύση και μία για αδρανοποίηση. Εξυπηρετεί τις ανάγκες της εταιρείας και τις ανάγκες όλης της Θράκης, ως η μοναδική μονάδα του είδους σε όλη την περιοχή
  • Και το εταιρικό κρεοπωλείο συνεχίζει χωρίς διακοπή από το 1939 την λειτουργία του στην Δημοτική Αγορά Ξάνθης, εξυπηρετώντας τους πελάτες λιανικής και τους επισκέπτες της πόλης.

Η εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company είναι ενταγμένη από το 2018 στην Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μια κοινότητα εξωστρεφών παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, οι οποίες  διατηρούν την έδρα, την ιδιοκτησία και την παραγωγή τους στην Ελλάδα. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας.

Από το 2021, και μετά την σχετική πιστοποίηση από την Bio Hellas, το σφαγείο, το εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος και το κρεοπωλείο της εταιρείας έχουν πιστοποιηθεί για την δυνατότητά τους να διαχειρίζονται και το βιολογικό κρέας της αυτόχθονης βραχυκερατικής φυλής βοοειδών.

Η εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company είναι εγγεγραμμένη στο Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αρκετοί νέοι επιστήμονες την επιλέγουν κάθε χρόνο για να πραγματοποιήσουν εδώ την πρακτική άσκησή τους.

Το Πάρκο Παραγωγής της εταιρείας επισκέπτονται για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών τους μαθητές και σπουδαστές της κτηνιατρικής, της ζωοτεχνίας, των επιστημών περιβάλλοντος, των σχολών κρέατος, των σχολών μαγειρικής και της τεχνολογίας τροφίμων.

Επιπλέον η εταιρεία, ως μέλος του δικτύου των ανοιχτών και επισκέψιμων αγροκτημάτων και μονάδων παραγωγής τροφίμων σε όλη την Ελλάδα Open Farm, υποδέχεται κάθε χρόνο πλήθος καταναλωτών και επαγγελματιών της εστίασης, της διανομής και εμπορίας τροφίμων, της γαστρονομίας και της επικοινωνίας, ώστε να ενημερωθούν από κοντά για το που και πως παράγονται τα προϊόντα της εταιρείας.

Το πράσινο και το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας:

Στο Πάρκο Παραγωγής:

  • πραγματοποιείται συστηματικός διαχωρισμός υλικών προς ανακύκλωση
  • παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι εγκατεστημένα σε κτήριο του πάρκου, με την οποία καλύπτεται ένα μέρος των αναγκών της εταιρείας σε ενέργεια
  • από την επεξεργασία των υγρών υπολειμμάτων του σφαγείου και του rendering παράγεται η πρώτη ύλη για βιοαέριο, ενώ υπάρχει και η τεχνογνωσία της μετατροπής του βιοαερίου σε ηλεκτρική ενέργεια, ικανή να υπερκαλύψει τις ανάγκες λειτουργίας της εταιρείας.

Και το κρεοπωλείο έχει εδώ και πολλά χρόνια υιοθετήσει την χρήση υλικών συσκευασίας φιλικών προς το περιβάλλον.

Η καινοτόμος επεξεργασία των υγρών υπολειμμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη βραβεύθηκε το 2017 με το Βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις και το 2018 με Environmental Award.

Σε ετήσια βάση, η εταιρεία αξιολογείται και της απονέμεται το σήμα ETHOS για την πλήρωση των προϋποθέσεων του Πρότυπου Αξιολόγησης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με τον δικό της τρόπο η εταιρεία υποστηρίζει ποικίλες τοπικές και εθνικές δράσεις που στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, προωθούν την τοπική γαστρονομία και συμβάλλουν στην τοπική ευημερία, την διάδοση των νέων ιδεών, της γνώσης και της καινοτομίας.

Το 2025 η εταιρεία Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company συμπληρώνει τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της.

Με αισιοδοξία και αίσθημα ευθύνης ατενίζει το μέλλον και μένει προσηλωμένη στις αρχές και στις αξίες της, όπως αυτές κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές:

  • Να επενδύει στον συνεχή παραγωγικό, λειτουργικό, οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό
  • Να διαθέτει στην αγορά επώνυμα, ασφαλή  και ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες
  • Να αναπτύσσει την αγορά του ελληνικού κρέατος με την συστηματική συνεργασία και υποστήριξη των τοπικών κτηνοτρόφων και μέσω της συμμετοχής της σε πρωτοβουλίες και προγράμματα που στοχεύουν στην διάσωση και ανάδειξη των αυτόχθονων φυλών ζώων
  • Να διευρύνει το δίκτυο διανομής της ώστε τα προϊόντα της να φτάνουν όπου υπάρχουν καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν ποιοτικά, ασφαλή και νόστιμα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα
  • Να δημιουργεί και να διατηρεί υγιείς σχέσεις συνεργασίας, ωφέλιμες για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες και την ευρύτερη παραγωγική, επιχειρηματική, επιστημονική και εκπαιδευτική τοπική κοινότητα.

Διατηρήστε την επικοινωνία μαζί μας

Εγγραφείτε στην λίστα των αποδεκτών του newsletter της εταιρείας για να μαθαίνετε άμεσα και χωρίς καμία δέσμευση όλα τα νέα της.

In
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο Πάρκο Παραγωγής
4 Απριλίου, 2025no comments
In
Umami Festival Thrace 2025
23 Μαρτίου, 2025no comments
In
Εξποτρόφ 2025
4 Φεβρουαρίου, 2025no comments
In
Πρωτοχρονιάτικη πίτα 2025
18 Ιανουαρίου, 2025no comments
In
Επιχειρησιακό Σχέδιο DigiMeat
15 Ιανουαρίου, 2025no comments